article

Acasa » Pensii

Pensii

Pensiile administrate privat si pensiile facultative au aparut din nevoia de suplimentare a veniturilor la momentul pensionarii, deoarece actualul sistem de stat nu poate oferi o pensie care sa acopere necesitatile financiare ale angajatului din momentul incheierii activitatii.

Iata cum arata in prezent sistemul public de pensii:
Romania se confrunta cu 2 probleme majore:

·          imbatranirea populatiei

·         scaderea tot mai accentuata a natalitatii.

 

Numarul persoanelor iesite la pensie devine tot mai mare in raport cu cel al populatiei active.

Contributiile angajatilor la sistemul public de pensii se impart la tot mai multi pensionari. De aceea, pensiile din sistemul de stat sunt mici si vor continua o evolutie descrescatoare in urmatorii ani.

Reforma sistemului de pensii a introdus pensiile administrate privat si pensiile facultative.

·         Pensiile administrate privat iti permit acumularea contributiilor intr-un cont individual deschis la un fond de pensii administrat privat. Sumele din acest cont individual nu depind de numarul de contribuabili existenti la un anumit moment, ci doar de valoarea contributiilor tale si de ratele de rentabilitate obtinute de fondul de pensii pe care l-ai ales.

·         Pensiile facultative reprezinta o modalitate usoara si accesibila de crestere a veniturilor la momentul retragerii din activitate. Cu cat incepi sa contribui mai devreme, cu atat vei acumula mai mult. Astfel, la retragerea din activitate, sumele din contul tau individual nu depind de numarul de contribuabili existenti la un anumit moment, ci doar de valoarea contributiilor tale si de randamentul obtinut de fondul de pensii facultative pe care l-ai ales.Pensia Facultativa

Trimite unui prieten | Versiune pentru tiparire

« Pensia Facultativa Pensia Facultativa »


  • Contact center

    021 9670 Pensii

    Program: Luni-Vineri, 09:00-17:30